Monday, August 4, 2008

Venezuelan Food 101



Whenever you ask a venezuelan for a quintessential typical dish , they probably would say PABELLON, wich is the bests example of the mixed results of european, african and natives tastes, in our history coming togheter as nation. This dish can found some similarities in all latin america , like the Gallo Pinto in Nicaragua, or Moros y Cristianos in Cuba.I found in Wikepedia this brief explanation about Pabellon.http://en.wikipedia.org/wiki/Pabell%C3%B3n_criollo



Tough is a very elaborated dish,cause you cook black beans , the white rice, and the pulled meat stew as individual recipes the results are worthy, the taste of homeland as many say.Like, Two weeks ago chatting with good friend of mine now living in California, he told em about being homesick and craving Pabellon for killing the blues of being in other country. So for the migrant friends and family, here we are... Love You. Nanay

Pulled Meat Stew or CARNE MECHADA.
Beef meat about 1 pound
Tomato Paste 1/3 cup
Diced onion 1/2 cup
Choped garlic 1 or 2 tsp (as much as you like garlic)
Yellow, or green, pepper Bell,1/2 cup diced
Worcestershire sauce, 2 tsp
Sugar 1tsp
salt and pepper to taste.
Boil the meat, long enough to get it fully cooked, remove from water and let it be completely cool, so you can begin pulling al meat shreads.usinf a fork for this purpose mught be useful.
When you finish shreading the meat, in a big pan or your favorite pot fry , at low heat, the onions yellow bell pepper, and the garlic then add all the meat, stirring all togheter.
Add the tomato paste , worcestershire sauce, an additional 1/2 cup of water, sugar and seasoning with salt and pepper, let it stew covering the pot for about 10 or 15 minutes, remenber the meat is already cook and the sauce stew doesent take to long.
Enjoy.

Cuando tu le preguntes a un venezolano por el plato típico por excelencia, la respuesta seguramente serà Pabellon.El cual es el resultado del mestizaje de Los gustos europeos, indigenas y africanos a traves de la historia de nuestro pais.Pero los ejemplos de platos similares se consiguen por toda latinoamerica, como en el el Gallo Pinto Nicaragüense o los Moros y Cristianos de Cuba. Encontrè en Wikipedia una breve reseña sobre el pabellon, tanto en inglés como español: http://es.wikipedia.org/wiki/Pabell%C3%B3n_criollo

Aunque es un plato bastante elaborado por que hay que cocinar como platos individuales los granos, (caraotas negras), el arroz blanco, y la carne (carne mechada) el resultado lo vale, o como dicen algunos, el sabor del hogar. Como Cuando hablaba unas semanas atrás con un buen amigo, quien ahora vive en California, y me contaba de los altos y bajos del vivir afuera y el anotojo de Pabellon que tenía, para mitigar el guayabo de emigrar de pais.Asi que para los Amigos y familiares emigrados aqui`ta. Con Amor , Nanay.

CARNE MECHADA

Carne (falda de res o lagarto sin hueso) 1/2 kilo.
Cebolla Picada 1/2 taza
Pimenton ( o aji dulce) picado 1/2 Taza
Pasta de tomate 1/3 taza
Ajo Picado 2 o 3 dientes
Salsa Inglesa 2 cds.
Azucar 1 cda.
Sal y pimienta al gusto.

Sancocha la carne hasta q este bien cocida. Retira el agua y Deja enfriar. Cuando este manejable, comienza la tediosa tarea de mechar la carne, ayudate con un tenedor.Sofrie, a fuego medio, en una sarten grande o una olla , la cebolla el ajo y el pimenton, cuando la cebolla dore, agrega la carne la pasta de tomate, la salsa inglesa y sazona con la azucar , sal y pimienta, si es necesario agrega un poco de agua y dejala tapada guisar por unos 10 o 15 minutos,los ingredientes estan cocidos solo debes esperar que ellos vegetales se guisen .

3 comments:

Hillary said...

Looks very good. I like the sliced potato garnish and the scoops of all the different components.

Hillary
Chew on That

Nanay ! said...

thank you for comment Hillary...
But the side fritters are fried plantains.... not potatos , should try them sometime!
Enjoy your weekend!

Maru Aveledo said...

Divino! nada como las tajadas fritas, eso sí con los platános bien maduros

Me dieron ganas de comer pabellón, este fin de semana como que lo preparo, mmm
:-D