Thursday, September 25, 2008


Arepa is the venezuelan bread, is everyday, everywhere, evrey hour.Some peolple said Caribe Indigenous invented it ,even before Columbus came to America. I`ll add you a few links to read more about the history and references,
I`m sticking to personal memoires of arepas for this blog. You make arepas for breakfast, you eat arepas with lunch, you have arepas for supper, you eat arepas after party or in the beach, in the lunchbox, with cheese, with leftovers, plain, with your soup, in every possible way you can imagine, that make you VENEZOLANO.
The easiest way to make arepas is using precooked corn flour, wich is a succes of venezuelan food industry, helping about 40 years ago to not loose the culinary tradition of making arepas, wich in its most tradtional way gives a little effort to make, the favorite brand is also the biggest corporation food in Venezuela , but for Venezuelans, here , and those venezuelan spread worldwide, the mere mention of the brand is a sinonimuous os AREPA, and the taste of Venezuela Bread.
The corn flour is similar to the polenta corn flour, (tough i havent tried to make arepas with polenta flour),The Arepas have a few variations that i`ll do and explain in future post.
I did arepas last night for supper and remembered one of the first time when as a kid me and my cousins make arepas ; and a mess, cooking for grandpa Pepe, in one of our summer trips.Put your keds in the kitchen and teach them, it give them self confifence and a good sense of responsability, As we get that time, 3 girls a bunch of corn dough and a proud Grandparent... sure was a fine supper as the a fine summer.

Arepa es el pan de Venezuela, es de todos los días, en cualquier lugar, a cualquier hora. Dicen que los Indios Caribes las inventaron, aun antes de que Colon llegara a América. Agrego aquí

algunos links de historia y referencias de la arepa, pero me quedo con referencias e historias personales de arepas , en este blog. Se Hacen arepas para desayuno, arepas con el almuerzo, comes arepas de madrugada después de la rumba, en la playa, en las loncheras, con queso, con sobras, solas, con las sopas, en cualquier forma posible y te hacen sentir tan venezolano.
La Manera mas fácil de hacer arepas es usar harina precocida de maíz , la cual es un éxito de la industria venezolana de alimentos, , que hace mas o menos 40 años atrás consiguió impedir que se pediera la tradición de hacer arepas , que e su manera tradicional es laboriosa. La marca Favorita del pais es parte del conglomerado industrial mas grande del país , lo cual no es de extrañar. Y la simple mención de esa marca es sinónimo de arepas paras los venezolanos y habitantes de Venezuela y los venezolanos regados por el mundo., es arepas y el sabor del PAN de Venezuela
La harinas de maíz es muy parecida a la que se usa para hacer polenta, (confieso que no he intentado hacer arepas con masa de polenta). Las arepas tienen muchas variantes que explicare en post posteriores.
Hice arepas anoche y me recorde una de las primeras veces que me toco hacerlas, cuando era chica y mis primas y yo nos toco, en uno de los viajes de vacaciones, hacer arepas , y un desastre, para mi abuelo Pepe. Buena prueba de que si pones a tus chicos en la cocina de cuando en cuando les da un buen sentido de responsabilidad y mejora su autoestima . Asi fue ese día con solo un poco de masa de maíz , 3 niñas y un abuelo orgulloso. Seguro que fue una cena rica, y unas buenas vacaciones .

Arepas 4 to 6
Following the instrutions on the product.
2 cups of corn flou, precooked
about 3 cups of water
pich of salt

add the water to the flour and mixin by hand , and knead till the dough becomes soft, but not sticking to the palm of you hand.. divide the dough evenly in 4 or six balls and using a hot skillet or pan flatten slightly each ball trying to not loose re disc shape, and put each one in the skillet, wait about 8 to 10 minutes and using a spatula flip them to brown both sides , ionce the daow soide is ready, place ¡each arepa in the oven for other 5 to 8 muinites or cover teh sillekt with a lid for 8 to 10 minutes. VOILA! Your arepas are ready .

1 comment:

Andrea said...

You have a very interesting blog. Thanks for introducing me to a cuisine I know very little about. Keep it up!